top of page
  • Writer's pictureEPAIU

No more waste! Kharkiv Zero Waste запускають новий проєкт в Люботині

У 2021 році Люботин підписав зобов'язання зменшити кількість залишкових відходів та став другим містом-кандидатом після Львова на шляху до zero waste сертифікованого міста.

Міська адміністрація разом з організацією “Центр громадських та медійних ініціатив” (Kharkiv Zero Waste) розробили план дій на досягнення показників та почали перші кроки: інфокампанія, співорганізація зустрічей з депутатами, головним екологом міста, робота з бізнесом, школами та дитсадками.



Останній бренд-аудит (аналіз складу побутових відходів мешканців) показав, що близько 40% відходів - це органіка, а 20% - речі, які можливо було перевикористати: косметичні засоби для догляду за волоссям, одяг, взуття, навіть ліки з придатним терміном. Все це можна було не викидати, а просто запропонувати іншим людям. До того ж зараз у Люботині проживає багато переселенців, яким ці речі стали б у пригоді. Саме тому з’явилась ідея встановити дві шафи перевикористання у двох локаціях міста, щоб кожен охочий мав змогу принести непотрібні речі та узяти потрібні.


Також у серпні 2022 році було встановлено перший пілотний громадський компостер біля багатоквартирного будинку, який заповнився буквально за 1,5 місяця! Після масштабної інформаційної кампанії він був не тільки підтриманий громадою, а ще й сформував запит на додаткові компостери у місті.

Тож, у квітні 2023 року в рамках проєкту "Люботин - місто нуль відходів" у Люботині з'явиться 8 громадських компостерів у 3 пілотних локаціях міста.


Цей проєкт реалізується організацією “Центр громадських та медійних ініціатив” (Kharkiv Zero Waste) в межах Ініціативи з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні, що здійснюється Міжнародним фондом “Відродження” за фінансової підтримки Швеції.





4 views0 comments
bottom of page