top of page
  • Writer's pictureEPAIU

Вище, сильніше, екологічніше. Екологічна Ініціатива EPAIU підбиває підсумки пʼяти років роботи

10 листопада Екологічна Ініціатива (EPAIU) фонду “Відродження” провела свою підсумкову конференцію. 


Загальна мета Ініціативи, яка за підтримки Швеції розпочала свою роботу ще у 2019 році, полягала в тому, щоб покращити якість та інклюзивність процесу розробки і впровадження екологічних політик в Україні. З самого початку ми брали фокус на те, аби зробити тему довкілля мейнстримом всюди, де це можливо і доцільно – в громадському середовищі, політиці, місцевому самоврядуванні, освіті чи в сфері реформ. 


Аби досягти цієї мети ми спрямовували ресурси на розвиток громадських організацій, які працюють в екологічній сфері – інституційно спроможних, з доброчесним управлінням, підзвітних та визнаних в екологічній спільноті. І в цьому нас на всіх етапах підтримувала Швеція – країна-флагман у питаннях дружнього ставлення до довкілля. 


Чому ми розпочали цю Ініціативу і чого досягли за пʼять років роботи? Як нам у цьому допомагала Швеція? Як нам вдавалось просувати тему захисту довкілля навіть попри війну і пандемію? А головне – як змінювалась наша країна завдяки роботі тих, кого ми підтримували? Про все це і більше ми говорили на підсумковій конференції.




Сама конференція була присвячена не лише підсумкам роботи Ініціативи EPAIU, але і ширшим питанням, як то виклики великої війни для довкілля і тих, хто його захищає, євроінтеграція і відповідні реформи, планування відновлення з фокусом на стійкі та “зелені” рішення тощо. Бо саме ці теми визначають пріоритети діяльності довкіллєвих організацій в Україні зараз – притягненням росії до відповідальності за злочини проти довкілля й екоцид, наближенням українського законодавства в сфері довкілля до європейського, просуванням сталих рішень у відновленні.  





Цим також займаються й партнери Ініціативи, які отримали велику інституційну підтримку у 2019 році. Тоді ми обрали ті організації, які на нашу думку були здатні сприяти реформам в Україні, виконанню відповідних положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та виконанню інших міжнародних домовленостей України через впровадження екологічних політик. Наш підхід до втілення великої мети Ініціативи через підтримку громадянського суспільства поділяє й Швеція. 


“Для того, щоб підвищувати попит на сталі рішення дуже важливо підтримувати зусилля організацій громадянського суспільства, молоді та бізнесу. Ви робите свій важливий внесок у ті зміни, які необхідні для вступу України в ЄС, зокрема у зелений перехід і сталий розвиток.”, – відзначив Йон Рюнесон (John Runeson), перший секретар Посольства Швеції в Україні. 




Але розробляючи проєкт Ініціативи у 2018 році ми не могли передбачити ані пандемію, ані повномасштабну війну. Не могли ми передбачити і те, що 2022 рік стане переломним для євроінтеграційного треку країни і прискорить процес реформ, зокрема і у сфері захисту довкілля. Та вже тоді на початку ми розуміли, що маємо стимулювати отримання якомога більше знань і ресурсів обраним організаціям, аби вони були спроможнішими відповідати на запит часу у різних обставинах. Чи нам це вдалося? Безперечно. 


“Зараз абсолютно зрозуміло як використати ті результати, яких ви досягли. Рівень компетенції і залученості, якого вимагає цей історичний момент – безпрецедентний. І процес набуття членства в ЄС вимагає якісної громадської участі, зокрема у питаннях довкілля, як однієї з центральних тем розвитку країни. 

І він формує запит на вашу діяльність. Він ніколи не був таким яскраво вираженим, як зараз. Тож ви вступаєте у велику гру, але я сподіваюсь, що наша Ініціатива додала вам спроможності. І ви стали дорослішими, зможете застосувати набуті навички, давати іншим приклад і «підтягувати» їх. Тому що сильна громадська участь потребує сильних, багатоголосих коаліцій, які неможливо буде ігнорувати.”, – звернувся до грантерів Ініціативи Олександр Сушко, виконавчий директор фонду “Відродження”. 




Крім безпосередньої фінансової підтримки організацій Ініціатива проводила навчальні заходи, стратегічні сесії, і тренінги, знаходила експертів для індивідуальних консультацій організаціям-грантерам. За пʼять років роботи ми провели пʼять великих щорічних конференцій, підтримали окремі 22 дослідницько-адвокаційні проєкти і розробку двох онлайн курсів. 


Понад 10 законопроєктів розроблялись за участі наших грантерів. Інституційна когорта була залучена і до розробки стратегій регіонального і місцевого рівнів та стратегічних документів національного значення. Але і це далеко не все.  

Результатами роботи Ініціативи на конференції поділилась її керівниця Тетяна Кухаренко, менеджерка програми “Демократія і належне врядування” фонду “Відродження”. 


Тетяна окремо відзначила, що загалом через навчальну програму EPAIU пройшло 40 громадських організацій, які ми також заохочували до мережування і всіляко сприяли розвитку нових партнерств. 


“Понад 50 навчальних заходів були спільними – тобто це були майданчики, де могли зустрічатись як інституційні, так і “малі” грантери Ініціативи. І не лише слухати тренерів чи запрошених експертів, але і дізнаватись більше про роботу одне одного, обмінюватись досвідом і знаходити партнерів”, – розповідає Тетяна Кухаренко. 




Хто такі “малі” грантери? Крім великих інституційних грантів у період з 2021 по 2023 рік ще 27 організацій зі сходу та півдня країни отримали малі гранти на проєкти екологічного спрямування – моніторинги якості повітря, школу екоактивізму, дослідження впливу війни на довкілля Маріуполя, апсайклінг майстерню, напрацювання методики виміру шкоди ґрунтам від війни, застосування інструменту ГІС для фіксування збитків довкіллю та інші ініціативи. На відміну від інституційної когорти, яка здебільшого складалась із організацій, що безпосередньо займаються темою довкілля, “малі” грантери мали ширший тематичний профіль та опікувалися загалом питаннями розвитку своїх громад. 


“Для нас це був специфічний виклик. Адже спочатку нашим основним фокусом були організації достатньо потужні, які отримали великі інституційні гранти, реалізують великі проєкти і є достатньо відомими. Але на певному етапі ми зрозуміли, що маємо зробити наголос і на регіональні організації, – відзначив Олексій Орловський, директор програми “Демократія і належне врядування”. 






Окрема панель підсумкової конференції була присвячена обговоренню самих цих проєктів і тих змін, які відбулися з організаціями за період реалізації “малих” грантів. Важливим досягненням цього напрямку роботи Ініціативи ми вважаємо й те, що допомогли невеликим організаціям, що займаються переважно вирішенням місцевих проблем у своїх громадах, інтегрувати довкіллєвий компонент у свою роботу та познайомитись як один з одним, так і з більш досвідченими організаціями.


Важливість цього досягнення відзначив і Олександр Сушко, зауваживши, що “сильна громадська участь потребує сильних, багатоголосих коаліцій, які неможливо буде ігнорувати”. 



У рамках конференції ми також представили два великі дослідження, які проводились на замовлення Ініціативи. Перше – це “Аналіз рівня залученості і ролі інститутів громадянського суспільства України у формуванні екологічної політики та програм”, який провели онлайн експертка з питань екологічної політики Світлана Матус та Галина Левіна, експертка у сфері екологічного права.


Аналітичний звіт демонструє зріз активності інститутів громадянського суспільства екологічного спрямування, зокрема інституційних грантерів EPAIU, у процесах формування екологічних політик в існуючих правових рамках у період 2019-2022 років 



З його результатами можна ознайомитись тут.


Друге дослідження провела моніторингова агенція Ел.Бі.Ай, аби проаналізувати присутність довкіллєвої проблематики в публічному інформаційному просторі України протягом року великомасштабної війни. З його результатами також вже можна ознайомитись тут.




Попри те, що формально Ініціатива EPAIU добігає кінця, Міжнародний фонд “Відродження” не припиняє займатись темою довкілля. Ми розуміємо, що запит на сталі і дружні до довкілля рішення лише зростає. Зростає також і наша відповідальність за те, що захищають Збройні Сили України – майбутнє країни, майбутнє цивілізованого світу. 


Детальніше про представлені на конференції дослідження та результати Ініціативи ми розкажемо у наступних матеріалах. А поки що можна переглянути запис трансляції українською та англійською мовами. 




Конференція відбулась в межах Ініціативи з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні (EPAIU), що здійснюється Міжнародним фондом “Відродження” за підтримки Швеції.

2 views0 comments
bottom of page