top of page
  • Writer's pictureEPAIU

Пожежі, бойові дії і переміщення біженців: “Екодія” презентувала оцінку впливу війни на довкілля

7 червня Центр екологічних ініціатив “Екодія” презентував своє дослідження впливу року повномасштабної війни на довкілля та викиди парникових газів. Результати цієї оцінки шкоди клімату вони вперше озвучили на Конференції з питань зміни клімату в Бонн, а вже 8 червня її представили і в Україні.


Ключовими думками щодо результатів дослідження на презентації поділились Микола Шлапак, співавтор звіту про кліматичні збитки від російської війни в Україні, Вікторія Кіреєва, Заступниця Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України, Ольга Полуніна, виконавча директорка Екодії, Євгенія Засядько, керівниця відділу клімату ГО ”Екодія” та Марина Драніченко, заступниця начальника управління — начальниця відділу екології, енергозбереження та розрахунків за енергоносії Департаменту фінансів, економіки та інвестицій Сумської міської ради.


Презентацію можна переглянути на сторінці Екодії, а короткі тези спікерів прочитати тут.


Саме дослідження “Екодія” провела за підтримки Екологічної Ініціативи (EPAIU) нашого фонду та Європейського кліматичного фонду (ECF). Його загальна мета — привернути увагу до того, що російська агресія впливає не лише на українських громадян та українське довкілля, але й на решту світу. Не лише шляхом фактичних руйнувань природних екосистем, забруднення повітря, води й ґрунтів. Але й збільшенням викидів в атмосферу значної кількості вуглекислого газу й інших парникових газів.


“Війна дійсно має глобальний вплив на клімат, оскільки клімат не має меж, він не зупиняється на кордонах України чи росії. І якраз війна, яку розв’язала росія, спричиняє додаткові викиди парникових газів у різних секторах.” , — зауважила Євгенія Засядько, керівниця відділу клімату ГО “Екодія”.


Це вже друга оцінка шкоди війни для клімату, яку проводить “Екодія”. Першу команда представила на Конференції ООН з питань зміни клімату COP27 в Шарм-ель-Шейху, 9 листопада 2022 року. Тоді їхнє дослідження охоплювало перші сім місяців війни і містило чотири розділи:

  • викиди від переміщення біженців;

  • викиди від бойових дій;

  • викиди від неконтрольованих пожеж у лісах і містах;

  • майбутні викиди внаслідок відновлення пошкоджених і зруйнованих будівель, доріг і заводів.

Друге оцінювання шкоди для клімату доповнює дані цих чотирьох причин викидів, охоплюючи перші 12 місяців повномасштабної війни, тобто з 24 лютого 2022 року по 23 лютого 2023 року. Окрім зазначених сфер, “Екодія” розглянула також інші, на які вплинула російська агресія:

  • європейський енергетичний сектор

  • зміна маршрутів польотів через закриття повітряного простору

  • загальний вплив на викиди в Україні

Під час підготовки аналізу команда авторів спиралась на інформацію з відкритих джерел — соцмережі, наукові дослідження і розвідки на основі відкритих джерел (OSINT); інтерв’ю з експертами, галузеві звіти, офіційні публікації, рецензовані статті та інші доступні джерела інформації.


“Зміна клімату, безперечно, зараз не є найбільш критичною проблемою для України, однак важливо обліковувати шкоду для клімату від бойових дій — для планування відновлення та притягнення росії до відповідальності.”, — зауважив на презентації Микола Шлапак, співавтор звіту. Ознайомитись з дослідженням можна українською та англійською на сайті “Екодії”.


***

Звіт створений завдяки підтримці Європейського кліматичного фонду (ECF) та «Ініціативи з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні» (EPAIU), що реалізується Міжнародним фондом «Відродження» (МФВ) за фінансової підтримки Швеції.

0 views0 comments
bottom of page