top of page
  • Writer's pictureEPAIU

Як використовувати настільні ігрові методи в екопросвіті? Екоініціатива “Відродження” провела тренінг для тренерів

25 листопада Екологічна Ініціатива фонду “Відродження” провела тренінг з використання ігрових методик в екоосвіті. 


Разом з командами ГО “Нова Дружківка” та УЕК “Зелена Хвиля” Ініціатива задумала тренінг “Поширення практик ековідповідальної поведінки серед молоді” з метою обмінятися досвідом фасилітації настільних ігор в екопросвіті. 


Участь у тренінгу взяло понад 30 освітян, активістів, співробітників Національних заповідних зон та представників молодіжних просторів, які працюють з молоддю, дітьми та дорослими не лише у темі довкілля, але і загалом в різних просвітніх напрямках повʼязаних з просуванням еко-культури в Україні – з Києва, Миколаєва, Львова, Запоріжжя, Хмельницького, Люботина, Кривого Рогу та інших міст і містечок України. Деякі уже мають досвід створення й використання освітніх ігор. 



“Цей тренінг – це чудова можливість не лише навчитись чомусь новому, але і послухати як ігрові методики уже застосовуються на практиці в різних регіонах України, навчитись цікаво доносити дітям корисну і дуже потрібну, як на зараз, інформацію щодо еко-культури”, – поділилась одна з учасниць тренінгу. 


Чому еко-ігри?


Тренд на гейміфікацію навчання набирає обертів ще з 2000-х років, а в деяких європейських країнах настільні ігри уже є частиною навчального процесу в школах та садочках. В Україні є багато приватних шкіл із так званим “альтернативним” підходом до навчання, які також інтегрують настільні ігри у програму. 


Загалом, використання освітніх ігор є доведеним ефективним методом у екологічній освіті. У роботі з дітьми, підлітками та молоддю він стає ефективним інструментом для освіти та усвідомлення екологічних проблем, сприяє розвитку логічного мислення, дозволяє гравцям прогнозувати і проєктувати діяльність людини у певних ситуаціях, взаємодіяти з концепціями сталого розвитку та вивчати шляхи збереження природи. 




Будь-яка якісно зроблена настільна еко-гра, в першу чергу, конкретизує знання про довкілля і формує чіткіше уявлення про цінність природи. Скільки вуглецевого сліду ви залишаєте, користуючись літаком? А поїздом? Скільки літрів води потрібно для того, аби ви поснідали авокадо-тостом або пластівцями? Скільки в Україні червонокнижних тварин і де їх можна зустріти? Звичайно, відповіді на ці питання можна з легкістю “загуглити”, проте значно цікавіше і корисніше дізнаватись їх у процесі гри разом з іншими. 


Адже настільні ігри також сприяють формуванню командного духу та розвитку спільної взаємодії, роблячи процес вивчення проблем довкілля захоплюючим та пізнавальним. Дуже часто в екоіграх немає переможців та тих, хто програв, оскільки процес гри побудовано на активній взаємодії гравців як команди, яка спільно вирішує якусь проблему. 




Про що був тренінг?


Основним завданням тренінгу було передати потенційним тренерам методики еко-ігор, які розроблялись за авторськими сценаріями українських активістів та освітян. 


Учасниці та учасники тренінгу ділилися практиками екологічного виховання молоді та детально ознайомилися з кількома авторськими еко-іграми: “Зелена планета майбутнього”, “Водний відбиток” та “Рекукле”.




Усі ці ігри були розроблені представниками громадських організацій, які Ініціатива з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні підтримує грантами. “Зелена планета майбутнього” та “Водний відбиток” - це розробки УЕК “Зелена Хвиля”, а настільна гра “Рекукле” була створена командою ГО “Нова Дружківка” разом з експерткою з ігрофікації в межах проєкту, який Ініціатива підтримала 2022 року. Більше про нього читайте у матеріалі. 


З методиками гри “Рекукле” учасників знайомили Анна Павленко та Сергій Пронкін, представники “Нової Дружківки” і співрозробники гри. А про “Водний відбиток” і “Місто Майбутнього” розповідали експертки УЕК “Зелена Хвиля” – Євгенія Микитянська та Ольга Бановська.





“За 15 років використання ігрового методу в еко-освітній діяльності ми переконались, що граючи розумієш проблему набагато глибше, ніж під час звичайної доповіді або презентації. Гравці занурюються у ситуацію, знаходячи зв’язок між теоретичним знанням й особистим досвідом, власним життям. Це «зачіпає» і спонукає шукати можливі рішення далі, після завершення гри.” – кажуть у “Зеленій Хвилі”. 


У рамках тренінгу учасники знайомились зі структурами еко-ігор, механікою гри та логікою, яка стоїть за “маршрутами” гравців. Усе почуте від експерток та експертів учасники закріплювали на практиці і… грали в ігри! 


Після кожного ігрового раунду вони ділились думками як щодо самої гри, так і знань, які отримували в процесі. “Ніколи не задумувалася, яка величезна кількість витрата води стоїть за звичайним запрошенням гостей на вечерю! Адже це не лише та вода, що безпосередньо входить до рецепту, але ще й витрати на вирощення продукції та промислової обробки”, - із захопленням реагувала учасниця практичного заняття.


Крім безпосереднього навчання захід мав ще одну додаткову мету – познайомити між собою людей, які вмотивовані займатись екологічною просвітою, мають досвід роботи у цій сфері та хочуть створювати нові міжрегіональні партнерства. 




“Мережувальний компонент тренінгу, як і будь-якої іншої події яку проводить Ініціатива EPAIU, – надзвичайно важливий. Різні громади, різні середовища та спільноти по-різному працюють з темою довкілля, відповідно до тих довкіллєвих проблем, з якими мають справу. Проте кожен має якийсь корисний досвід або розробку, якими може поділитись. Ми раді, що наша Ініціатива сприяє створенню майданчиків для обміну цим досвідом і, сподіваємось на формування нових перспективних партнерств.”, – резюмує Тетяна Кухаренко, менеджерка Ініціативи EPAIU.


Наприкінці тренінгу усі учасники отримали у подальше використання примірники гри “Рекукле”, але декотрі висловили бажання створювати і свої продукти під ті аудиторії і теми, з якими працюють. Тож ми очікуємо появу нових цікавих ігор! 




***

Тренінг проходив в рамках Ініціативи з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні, що здійснюється Міжнародним фондом "Відродження" за підтримки Швеції.

Фото: ГО "Нова Дружківка"

2 views0 comments
bottom of page