top of page
  • Writer's pictureEPAIU

Як працює Ініціатива з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні (EPAIU)

«Ініціатива з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні» (EPAIU) спрямована на розвиток громадських організацій, які працюють в екологічній сфері – інституційно спроможних, з доброчесним управлінням, підзвітних та визнаних в екологічній спільноті – які зможуть сприяти реформам в Україні, виконанню відповідних положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, виконанню інших міжнародних домовленостей України через впровадження екологічних політик і здійснення адвокаційних заходів на захист довкілля. Ініціатива виконується за підтримки Швеції.


Навіщо працює Ініціатива?

Наші наміри: впроваджувати логіку сталого розвитку та екологічні стандарти у процеси вироблення політик і публічний дискурс; зміцнювати екологічний рух через розвиток інституційно потужних громадських ініціатив, які визначають сферу захисту навколишнього природного середовища та сталий розвиток серед своїх стратегічних пріоритетів; підтримувати якісну та незалежну екологічну експертизу; сприяти становленню екологічно й інклюзивно мислячої більшості, яка допоможе досягти якісно нової практики впровадження екологічної політики на всіх рівнях.


Які завдання стоять перед ініціативою?

Створити умови для сучасного організаційного розвитку ІГС, діяльність яких включає у значній мірі екологічну складову. Надати можливість відібраним в межах відкритого конкурсу організаціям підвищувати рівень експертної спроможності та якості діяльності організацій, в тому числі через обмін кращими практиками із вітчизняними і зарубіжними еко-організаціями. Посилити взаємодію між ІГС та іншими важливими зацікавленими сторонами задля вирішення актуальних питань довкіллєвого характеру на національному і регіональному / місцевому рівнях. Сприяти розширенню кола екологічно мислячих громадян України, зокрема чиновників різних рівнів, представників медіа тощо.


Чому інституційний розвиток?

Інституційний розвиток передбачає комплексний розвиток організації: незалежного управління, операційного менеджменту, фінансової системи, стратегічного планування, зовнішньої і внутрішньої комунікації, розвитку людського капіталу, експертного потенціалу команди тощо. Еко-організація із належним управлінням, прозорою операційною діяльністю, підзвітна і зрозуміла для своїх аудиторій може досягти ліпших результатів щодо захисту довкілля та мобілізації мислення громадськості навколо цінностей здорового і чистого довкілля.


Який термін тривалості Ініціативи?

Ініціатива працюватиме чотири роки, з січня 2019 по грудень 2022 року


Хто може бути учасником?

Грантери Ініціативи визначаються за результатами відкритого конкурсу. Першу когорту 13 грантерів обрано в межах трьохетапного конкурсу із 65 аплікантів. Потенційними грантерами є інститути громадянського суспільства, діяльність яких пов’язана із питаннями захисту довкілля (зокрема, адвокаційна й аналітична діяльність). У полі особливої уваги Ініціативи – організації, які демонструють інноваційні екологічні практики і підходи до вирішення проблем довкілля.


На що звернути увагу?

Необхідно пам‘ятати, що отримуючи фінансування від Швеції, ви погоджуєтеся із важливістю поділяти всесвітньо визнані цінності як то права людини. У співпраці ви поділяєте спільні цілі та вибудовуєте партнерство на засадах взаємної довіри, чесності та діалогу, а також розумієте важливість прозорої діяльності і підзвітності сторін. Ви приймаєте важливість таких наскрізних пріоритетів, як: подолання бідності, довкілля та зміна клімату, гендерна рівність та відвернення конфліктів, сприяння сталому розвитку. Швеція не фінансує організації чи компанії, які є у санкційному списку ЄС. Не фінансується така діяльність, як: виробництво зброї, амуніції або частин, які використовуються для зброї та військової стратегічної продукції; виробництво наркотиків; виробництво тютюну та виробів з нього; виробництво алкоголю й алкогольних напоїв; діяльність, пов‘язаної з азартними іграми і ставками; руйнування територій з високою екологічною цінністю; просування або виготовлення порнографії; просування або виготовлення медійної продукції расистського або антидемократичного змісту; просування або виготовлення хімічної продукції, не дозволеної в ЄС.



2 views0 comments
bottom of page