top of page
  • Writer's pictureEPAIU

Міжнародний фонд “Відродження” провів дослідження присутності проблематик довкілля в медіа

Updated: Jan 25, 2023

Повномасштабне вторгнення російської федерації в Україну радикально змінило українську реальність – наше політичне життя, повсякдення та інформаційне поле. Новини із театру воєнних дій заповнили і визначали наш інформаційний простір.


Однак, після першого шоку стало зрозуміло, що війна актуалізувала і, часом, в цілком новому світлі повернула до життя теми й проблеми довоєнного часу. Однією із них стала довкіллєва проблематика.


Ми вирішили прослідкувати як проблематика довкілля відображається в інформпросторі України в умовах повномасштабної війни. У рамках Ініціативи з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні (EPAIU), яку Фонд “Відродження” здійснює за фінансової підтримки Швеції, ми провели медіамоніторингове дослідження присутності тем, повʼязаних із проблематиками довкілля, в українському інформаційному просторі.



Ми зосередилися на періоді із 24 лютого по 4 квітня – на перших 40 днях з початку війни. Хоча це радше збіг, але фактично цей час співпав із так званою «першою фазою» загострення російсько-української війни в 2022 році – фазою, коли агресор розраховував на швидке загарбання і встановлення контролю над всією країною, на т.з. «бліцкриг».


Загальна тема «Довкілля та війна» стала результатом розширеного пошуку, де масив для аналізу формувався з усіх повідомлень, що містили згадки про війну, воєнні дії та водночас мали відсилання до питань довкілля. Масив джерел для 9 інших тем був сформований на основі чітких збігів у пошуку ключових категорій:

  • «Зміни клімату»

  • «Зелена енергетика»

  • «Радіаційна загроза»;

  • «Радіаційне забруднення»

  • «Забруднення повітря»

  • «Забруднення води»

  • «Хімічне забруднення»

  • «Лісові пожежі»

  • «Підпал трави»

Цей медіамоніторинг був покликаний прослідкувати: як реагували українські медіа, а через них і українські політики, громадянське суспільство, звичайні громадяни на ситуацію в довкіллєвій сфері, зміна якої викликана російським нашестям. Також ми не залишили без уваги й теми, традиційні для вітчизняного природоохоронного дискурсу і спробували виявити зміни, що відбулися в їхньому медіавідображенні в цей драматичний час.


Крім аналізу українських медіа ми дослідили й особливості зацікавленості українців у питанні довкілля на основі пошуків у Google, за допомогою сервісу Google trands. Тут було обрано більш тривалий період для відстеження – з початку року по кінець квітня. Це дозволило побачити динаміку зацікавленості українців довкіллєвою проблематикою в ширшому контексті, порівняти дані воєнного часу із періодом, що йому передував.


А наостанок, ми проаналізували як тема охорони навколишнього середовища зʼявлялась у промовах Президента України Володимира Зеленського. Саме його публічні виступи перед зарубіжними парламентами, інтерв’ю світовим ЗМІ, щоденні звернення до громадян своєї країни та до різноманітних зібрань за кордоном стали справжнім голосом України, що бореться, яка воює за свою свободу і свободу всього демократичного світу. В цій багатоманітній комунікації було приділено увагу й екологічним проблемам.


 

Медіамоніторинг проведено в рамках Ініціативи з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні (EPAIU), що здійснюється Міжнародним фондом «Відродження», за фінансової підтримки Швеції.

Авторські права на цю публікацію належать Міжнародному фонду «Відродження». Будь-яке використання, окрім загальноприйнятих наукових норм цитування, інформації, що відображає зміст цієї публікації, без письмової згоди забороняється.






3 views0 comments
bottom of page